Succesvol samenwerken is teamcoaching waarbij ik aanschuif bij de vergadering. Door on the spot af en toe iets op te merken of te vragen, wordt de effectiviteit van de vergadering direct vergroot.  Het uiteindelijke doel is de hobbel(s) inzichtelijk te maken die een vloeiende samenwerking in de weg staan.

 
 

Voor wie?

Voor teams die stroefheid in de samenwerking ervaren.
Een paar voorbeelden van vragen die ik krijg:

  • Een management team dat op zich goed functioneert. Het valt de manager op dat ieder zich verantwoordelijk voelt voor zijn eigen deel maar dat behalve hij niemand zich verantwoordelijk voelt voor het gezamenlijke doel. En dat zou hij graag meer willen zien.

  • Een ketenoverleg waarvan de voorzitter merkt dat de teamleden vooral sociaal wenselijk gedrag laten zien. Zij wil dat de teamleden zich meer gaan uitspreken maar elkaar ook gaan aanspreken zodat de keten beter gaat werken.

  • Een team dat energie heeft en tijdens de vergaderingen afspraken maakt maar de afspraken worden nauwelijks opgevolgd.

  • Een management team waarvan de voorzitter ziet dat er veel veranderingen in de organisatie gaan komen en dat voor zijn team  als kans ziet om zich (nog beter) te profileren.

Het zijn vragen die met de inhoud te maken hebben, soms moeten de doelen helderder worden, soms is het zoeken naar een koers of kpi’s aanscherpen. Daaronder spelen niet op elkaar aansluitende manieren van communiceren een grote rol..

Mijn aanpak 

Ik schuif aan, ik observeer en geef gedoseerd terug wat ik zie. Hierdoor kost de coaching nauwelijks extra tijd. Vanuit de teams krijg ik vaak terug dat mijn aanwezigheid tijdens de vergadering het verschil maakt tussen stroef (of weinig sprankelend) en succesvol. 

Mijn aanpak onderscheidt zich doordat ik vooral stil sta bij de vraag wat het onderliggende issue is. Hoe scherper het team dat weet, hoe makkelijker het is om aan te pakken. Vaak gaat het over patronen of beelden die zich niet zo maar willen laten kennen. Anders was het wel gebeurd. Het vraagt geduld om dit op tafel te krijgen. Ik geloof niet in een middagje bij elkaar zitten en dan zijn we klaar. Ik werk met een “druppelsgewijze” aanpak: ik schuif een paar keer bij vergaderingen aan en geef gedoseerd terug wat mij opvalt. 

De agenda van een vergadering is voor mij het uitgangspunt. Als de “bovenstroom klopt” (een duidelijke taak, heldere doelstellingen, juiste mensen aan tafel etc.), helpt dat om eventuele hobbels in de onderstroom helder te krijgen. Ik werk mee om de vergaderdiscipline te verbeteren. In de vergaderingen zelf let ik er op hoe het team met elkaar vergadert. Dan intervenieer ik het liefst on the spot.

Door het gedrag te benoemen of te bevragen ontstaat er bij iedereen meer bewustzijn over de patronen in het team. Dat geeft opening voor teamleden om zelf de hobbel te benoemen. Dit is een belangrijke stap, waar ik in een extra sessie tijd voor neem. Het resultaat is dat wat eerst onduidelijk was, zichtbaar is geworden, benoemd en onderkend. Daarna gaat het team aangeven welke nieuwe patronen, welk nieuw effectief gedrag het wil. Vervolgens schuif ik weer een paar keer bij teamvergaderingen aan om het nieuwe gedrag “in te trainen”.  

 
 

Wil je meer weten? 

Neem contact met me op. Ik vertel je graag meer. We kunnen ook meteen een kennismakingsgesprek inplannen. Dat kan wat mij betreft live of online.