Over de koffieautomaat, online contact en zelfliefde

Nu we weer allemaal thuiswerken hoor ik om mij heen vooral het gemis aan “de koffieautomaat” .

Waar staat die koffieautomaat toch voor? En niet alleen de koffieautomaat maar ook de lift, het handenwassen op de wc, de ontmoeting op de gang etc.

 

Als ik zo eens rondvraag wat er dan wordt gemist, krijg ik antwoorden als: moment om te ontladen, je kunt de stemming peilen, betrokkenheid ervaren zoals je eigen betrokkenheid bij collega’s en ook betrokkenheid van anderen bij jou etc.

 

Wat mij hierin treft is dat het niet zozeer om de woorden gaat die uitgewisseld worden maar om een ervaring. De ervaring van een ontmoeting die niet vervangen lijkt te kunnen worden door een digitale ontmoeting. “Lijkt”, zeg ik. Daar kom ik zo op terug. Eerst zoom ik in op die ontmoeting.

Als we elkaar ontmoeten gebeurt er meer dan alleen een uitwisseling van woorden. Vaak zijn we ons hiervan niet bewust. Iemands lichaamshouding zegt veel meer. Je ziet aan de houding van iemand hoe die zich voelt. Zo voel je spanning of juist ontspanning, je voelt lichtheid of zwaarte, je voelt geslotenheid of openheid. En je ervaart het effect van iemands lichaamshouding op jouzelf. Je opent je of sluit jezelf, je wordt aangestoken door iemands vrolijke uitstraling (nog los van woorden), je voelt je gezien etc.

 

Ons lichaam is zoveel sneller dan ons hoofd waardoor je in een paar minuten al heel veel kan ervaren. Daarom zijn die korte contact momenten, hoe onbeduidend ze ook lijken, juist heel waardevol. Ze spiegelen je, ze geven je een gevoel van warmte, van verbonden voelen, van sociale cohesie.

 

Nu we weer thuis werken valt dat weg. Misschien dat je met je partner thuis werkt. In dat geval is de kring van contacten zeer beperkt.  Dat doet iets met een ieder van ons. Sommige mensen ontspannen hierdoor meer. Er is ook een grote groep mensen die hierdoor (vaak ongemerkt) spanning opbouwt. Die missen die koffieautomaat momenten.

 

Dit lijkt niet te kunnen worden vervangen door Zoom, Teams of FaceTime. Toch kun je een heel eind komen. Je hebt legio mogelijkheden om online af te spreken. Je kunt pauzes met elkaar online nemen, elke dag even met een maatje van het werk inchecken etc. Opties die je allemaal wel kent.

 

Wat echt anders is, is dat je online meer tijd hebt te nemen. Immers, beeldcontact leidt ook vaak tot contact van hoofd tot hoofd. Alleen al door het feit dat je vooral hoofd ziet 😊. Hiervoor legde ik uit dat het gemis aan de koffieautomaat juist om meer gaat. Het gaat om alle non verbale informatie. Je hebt tijd te nemen om meer aan elkaar te vragen dan louter het functionele doel waarvoor je elkaar online treft. Vragen die een meer persoonlijk karakter hebben. En ook om te luisteren naar het antwoord en daar nog wat dieper op in te gaan. Dus niet van:  “hoe gaat het?”- “Goed, dank je”. Vraag dan eens door wat “goed” betekent? Vraag aan de ander om de ondertiteling aan te zetten. Immers woorden als goed, leuk, balen, verveeld zijn begrippen die heel persoonlijk worden geïnterpreteerd.

Het hele online ontmoeten gaat niet vanzelf en dat is ook een verschil met de koffieautomaat. Het kantoor is een omgeving waar je niets hoeft te doen om contact te hebben met de mensen met wie je werkt. Bij thuiswerken moet je steeds zelf iets doen. Je moet de afspraak inplannen, en je moet meer doen om de non verbale informatie te vervangen door reflecties. Het vraagt dus discipline en zelforganiserend vermogen. Discipline en zelforganiserend vermogen omdat je oude gewoontes moet omzetten in nieuwe gewoontes en dat duurt even (zeker 40 dagen volgens de huidige kennis van het brein).

 

En bovenal gaat het om zelfliefde.  Liefde voor je zelf klinkt op zijn minst opmerkelijk. Het begint met het beantwoorden van de vraag of je moeite wilt doen voor jezelf. Of je daarvoor bereid bent te experimenteren met doorvragen, persoonlijke vragen stellen en reflecties doen. Als je die vragen bevestigend beantwoordt, put je daar de kracht uit en ook de moed om te zorgen dat je niet uitdroogt achter het scherm. Daarmee kun je levenslustig je werk blijven doen in deze periode .

 

Mocht je bij dit laatste wat steun kunnen gebruiken of wil je gaan oefenen, neem gerust contact met mij op!

Tjebbo Hepkema