Je wereld groter maken tijdens Corona

Als je berichten op LinkedIn leest, of naar verhalen van je vrienden en kennissen luistert dan valt één ding op. Met het thuiswerken wordt onze wereld kleiner. Natuurlijk zijn er digitale contact momenten, zijn we inventief en zorgen we dat we op de een of andere manier genoeg beleven.

Wat we echt minder doen, zijn de uitjes. Weekendjes weg, vakanties, bezoek aan theater, naar de film en uit eten gaan. Het zijn de uitjes die sjeu geven aan het leven. Ze zorgen voor sprankeling en geven energie. Het is de Pokon voor je goede functioneren.

 

Je hebt licht verteerbare voeding (uit eten gaan, voorstellingen en festivals bezoeken) en de voeding waar je het wat langer mee doet zoals reizen en vakanties. Deze laatste soort voeding doet je ontstijgen uit je dagelijkse leven. Je komt vaak fris terug, ziet opeens antwoorden op problemen die je daarvoor niet zag, je kunt besluiten nemen of blaast muffe zaken weer nieuw leven in. Deze voeding missen we nu.

 

De frisse blik waarmee je terugkomt van vakantie heeft een belangrijke oorsprong: nieuwsgierigheid. In een andere omgeving, andere cultuur, ander land heb je, of je het wilt of niet, je nieuwsgierigheid in te zetten. Veel vanzelfsprekendheid is weggevallen. Je moet je verstaanbaar maken in een andere taal, de gewoontes zijn anders, je moet uitvinden hoe alles werkt. Daar kom je alleen maar achter als je je openstelt, nieuwsgierig bent.

 

Je ziet dit ook terugkomen bij leiderschapsreizen. Je reist naar Afrika, of je trekt een onherbergzaam landschap in waarbij je op je zelf wordt teruggeworpen. Alles is anders. Je gebruikt je nieuwsgierigheid om te “overleven”. Het principe achter leiderschapsreizen is, dat je “gedwongen” wordt oprecht nieuwsgierig te zijn. Dan laat je je aannames los. Dan ben je bereid nieuwe gedachtes, nieuwe oplossingen te zoeken. Out of reference ervaringen.

 

De kern van voeding die we nu dreigen te missen, is het opdoen van ervaringen die je uit je vertrouwde zelf halen. Je zelf terugvinden in een vreemde of bijzondere context die jou helpt uit je vertrouwde manier van denken en doen te komen. Je ontstijgt jezelf dan, waardoor je nieuwe perspectieven (over jezelf) aangereikt krijgt. Of het nu een vakantie is, een leiderschapstraject of iets anders.

 

Ik ben van mening dat je voor goede langdurige voeding niet perse naar Afrika of de bergen in hoeft te gaan. Ik geloof zeker dat het een extra dimensie toevoegt. Maar er zijn ook andere mogelijkheden.

 

In mijn 24- uur met.... bied ik je allerlei (zintuiglijke) ervaringen waarin ik je uitdaag nieuwsgierig te zijn naar jezelf. Ik verleid je om uit je comfort te komen zowel in denken als in doen. Je gaat ervaren dat je meer bent dan je vertrouwde zelf. Hiervoor gaan we niet naar Afrika maar naar Friesland. Je wordt niet dagen lang uit je dagelijkse leven gehaald. Je maakt wel een echte reis over de grenzen van de aannames over jezelf en je passeert je vertrouwde referentiekader.

 

Tjebbo Hepkema