Hoe om te gaan met je twijfel?

Je twijfelt. Je twijfelt over de baan die je is aangeboden. Misschien twijfel je over de volgende stap in je carrière. Of je twijfelt over een belangrijk besluit op je werk dat je moet nemen. Je twijfelt aan de liefde die je voor je partner voelt. Iedereen herkent wel die momenten dat je niet weet welke keuze past. Dat je twijfelt waar je goed aan doet

 

Wat je misschien nog niet zo duidelijk weet, is dat twijfel een vorm van verzet is. Twijfel boycot ons.

Twijfel is een waarschuwing op basis van het verleden, toen we jonger waren, dat we nu iets niet moeten doen wat we ergens toch ook graag wel willen.

 

Twijfelen is een activiteit die vooral in je hoofd zit. Je probeert argumenten voor en tegen op een rijtje te zetten. Je wilt zicht hebben op de gevolgen van je keus. In de meeste gevallen voer je een intern gesprek met je innerlijke criticus en ben je geneigd die serieus te nemen. Immers je innerlijke criticus, de verinnerlijkte stemmen van je verzorgers, heeft het beste met je voor. Het vervelende is wel dat de innerlijke criticus je klein houdt (terwijl je nu volwassen bent). En hij houdt niet van veranderingen (onveilig). De innerlijke criticus vertegenwoordigt het verzet in je. Stel je wordt gevraagd voor een nieuwe baan. De innerlijke criticus waarschuwt je. Kun je het wel? Kun je het combineren met thuis? Is er wel genoeg uitdaging? Hij beneemt je eigenlijk de ruimte met goed bedoelde adviezen . Hij maakt het zwaar en serieus. Je innerlijke criticus waarschuwt voor onzekerheid.

De innerlijke criticus trapt op de rem. De rem op een vitale energie die je ook voelt: leuk een nieuwe baan! Spannend en uitdagend!

Besluiten die impact op je leven hebben, zijn vaak niet te overzien. Daarom zijn ze niet op basis van rationele argumenten te nemen. Onze prefrontale cortex kan dat niet aan. Dus alleen alle voors en tegens naast elkaar zetten, is vaak niet genoeg om de twijfel weg te nemen.

Een huis kopen is daar een mooi voorbeeld van. We nemen het besluit op basis van allerlei onbewuste redenen, anderen zeggen ook wel op gevoel. Daarna proberen we het te verpakken in rationele argumenten. Goede wijk, dicht bij station of juist bij de snelweg, rustige buurt, veel licht in huis etc. Argumenten die voor heel veel huizen opgaan. Maar de echte doorslaggevende reden juist voor dat ene huis is moeilijk te pakken.  Misschien lijkt het heel erg op het huis waar je opgroeide. Zoek je de vertrouwdheid op.

Bij twijfel blokkeren we de toegang tot het onbewuste en tot ons gevoel. We verzetten ons ergens tegen. We willen ergens niet aan.  En vaak is dat met reden. Alleen weten we die reden niet. Door in ons hoofd rondjes te blijven draaien, lossen we de blokkade niet op. We kunnen de blokkade oplossen door in contact te komen met ons onbewuste, onze intuitie of gevoel.

Wat dan helpt is afstand nemen van het issue waarover je twijfelt. Daardoor creëer je al wat ruimte. Je haalt de spanning er af en er komt meer ontspanning. Je krijgt dan automatisch meer toegang tot je onbewuste. In de meeste gevallen smelt de twijfel en komt er weer nieuwe informatie. Je intuitie en je gevoel weten wat je hebt te doen.

We zeggen ook wel “ik slaap er nog een nachtje over”. In de nacht stopt je hoofd met malen en als je dan wakker wordt, heb je soms helder welke keuze je moet maken. Ook kan het helpen het om fysiek afstand te nemen. Zo heb ik vaak na een vakantie antwoorden op vraagstukken waarover ik daarvoor aan het malen was. Een andere keer vind ik er baat bij als iemand mij de spiegel voor houdt. Die mij laat zien hoe en waar ik vast loop en waar mijn beweging zit. Doordat de ander dat doet, komt er ook afstand tussen mij en het issue waarover ik twijfel. Dan kan het gebeuren dat ik opeens een ander perspectief krijg waardoor alle twijfel verdwijnt.

Heb je twijfels op het gebied van werk, relatie, carrière? Of op andere gebieden? Mijn 24 uur sessies op het platteland in Friesland lenen zich goed om de blokkades weg te nemen. Fysiek ben je weg van alles en ik houd je graag een spiegel voor.

Tjebbo Hepkema