Een zucht geeft lucht – over het gezonde effect van zuchten

Daar zitten we dan met onze plannen die niet doorgaan. Deze tweede lockdown komt in mijn omgeving harder aan dan de eerste. Herken je dat ook?

Waren we bij de eerste overvallen, en had het stiekem ergens ook wel wat opwindends, nu is het nieuwe eraf. We kennen Corona beter. We hebben nu een mening over hoe het moet.

De tweede golf confronteert ons meer met onze pijn. Bij de een is dat economisch, de ander kampt met gevoelens van alleen zijn en bij weer anderen wordt het huis te klein, komen de muren op hen af.

De gemeenschappelijke noemer van wat er met mij maar ook met de mensen om mij heen gebeurt, is dat je een tweede lockdown en ook nog met Kerst, niet wilt. Er gebeurt iets wat je écht niet wilt. En dat levert frustratie op.

Frustratie is een complex gevoel. Er zit boosheid in, teleurstelling en machteloosheid. Een cocktail met voor ieder weer andere verhoudingen. Het effect is ook bij iedereen anders. De een klaagt, de ander schopt en er zijn er die zich terugtrekken. Tot die laatste groep behoor ik zelf.

Ik word moe van de televisie en radio waar het steeds over het C woord gaat. Ik wil mijn gang gaan en ik focus me vooral op dat wat ik redelijk zonder belemmeringen kan. En dat ik meer achter het scherm mensen spreek dan in levende lijve, daar sta ik maar liever niet bij stil.

 

Wat we ook doen, we lopen het liefst weg. We vermijden tot elke prijs om ons machteloos te voelen. Liever boos zijn, klagen of terugtrekken. Het beseffen van je eigen machteloosheid associëren we met slachtofferschap. En in de put zitten. Wie wil dat nu?

 

Om met mijn eigen gevoelens van frustratie om te gaan, ben ik met mijzelf een experiment aangegaan. Als ik me gefrustreerd voel ga ik diep zuchten. Zuchten is namelijk een gezonde manier om te ontspannen. Dat zegt een oud gezegde “een zucht geeft lucht aan een hart vol smart”. Maar ook meer wetenschappelijk onderzoek van Stanford University benadrukt het belang van zuchten. Ik begrijp dat zuchten de aandacht van je hoofd weghaalt. In je hoofd zit vaak je spanning en door te zuchten reset je je ademhaling en daarmee ook je zelf. Daarmee neemt de spanning af.

 

De eerste keer dat ik me gefrustreerd voelde, pakte ik mijn kans. In plaats van er voor weg te gaan, bleef ik hangen in het nare gevoel van frustratie en machteloosheid. Ik voelde me incompetent. Ik besefte dat de wereld niet zo maakbaar is als ik graag wil geloven. Dit beseffen deed me als vanzelf zuchten. Ik zuchtte nog eens, maar dan echt zo’n diepe zucht.

 

Langzaam legde ik me erbij neer (oh daar heb ik altijd zo’n hekel aan). Ik zuchtte weer. Ik voel me klein en nietig. Ook daar wil ik het liefst van weg. Ik blijf maar zuchten. Van die diepe zuchten. En heel langzaam ontspan ik. Ik voel me helderder worden. Alsof ik uit een tunnel kom en er een nieuwe horizon is met legio mogelijkheden.

Het werkt! Het lijkt haast te simpel om waar te zijn. Ik kan het iedereen aanraden. Ik wil niet de problemen bagatelliseren die mensen in deze tijd ondervinden. Zeker niet. Maar ik wil je een tip geven als je je even heel gefrustreerd voelt. Een zucht geeft daadwerkelijk lucht.

 

 

Tjebbo Hepkema