Je doel halen door het los te laten

Herken je ook dat als je iets heel graag wilt bereiken, je minder effectief wordt?

Ik kan soms zo’n sterke focus hebben dat al het andere minder belangrijk is. Alles staat in het teken van dat ene doel halen. Dan wordt het doel prioriteit 1 en 2 en 3. Hetgeen ik dan voor ogen heb, beheerst me. Want werkelijk niets is belangrijker (ook al is dat soms moeilijk aan mijzelf toe te geven, laat staan aan een ander). Het geeft ook een lekker gevoel - er komt adrenaline vrij.

Dan word je net als ik waarschijnlijk ingezogen in het halen van dat ene doel. In onze taal hebben we daar een uitdrukking voor: je zelf verliezen in iets

Je zelf verliezen in wat je doet, is een normale reactie om te krijgen wat je graag wilt. Het wordt alleen minder effectief als je jezelf vernauwt tot het halen van een bepaald resultaat.

Het is belangrijk dat je je ogen en oren open houdt voor andere manieren om hetzelfde resultaat te bereiken. Bijvoorbeeld als zich iets aandient waardoor je met minder kosten of minder inspanning hetzelfde kunt realiseren. Als je een te sterke focus hebt op je doel, ga je geen alternatieve wegen zien.

Een hele effectieve manier om dit te doen, is het doel of resultaat los te laten. In deze context wordt ook wel de metafoor gebruikt van zand: hoe meer je het probeert vast te houden, hoe meer het door je vingers weg glijdt. En zo is het ook met een te grote focus om je target te halen. Of je taak op een bepaalde manier af te ronden.

Hoe zou het zijn om te vertrouwen op je eigen creativiteit, je eigen mentale lenigheid? Als je daarop durft te vertrouwen dan is er altijd wel een oplossing die je in de buurt brengt van je aanvankelijke target. Misschien iets anders, misschien brengt het je verder of net niet daar wat je het liefste had willen bereiken. Het voordeel is dat je wel meer ruimte hebt voor je andere taken. Dat je meer in regie blijft op het geheel. Regie houdt op de koers van je bedrijf of afdeling.

Het is leiderschap nemen over jezelf. Wat ons vaak belet is het risico te nemen dat we niet krijgen wat we willen. Om bij voorbaat je verlies te nemen. Het klinkt paradoxaal dat we eerst ons verlies moeten nemen om onze doelen, targets te halen. Het is dezelfde paradox als de metafoor over het zand.

 Ik kan je verzekeren dat het werkt! Wil je er meer over weten, ik ga graag aan de hand van concrete gevallen met je in gesprek.

Tjebbo Hepkema