Verslaafd aan brandjes blussen

Hoe komt het toch dat we ons snel laten verleiden tot onze korte termijn agenda? Denk aan de alledaagse brandjes die moeten worden geblust. Incidenten en verstoringen die zich elke dag voor doen en moeten worden aangepakt om het basis proces doorgang te laten vinden. Een computerstoring, je teamleider meldt zich opeens ziek, er staat opeens een negatief bericht over je bedrijf in de krant etc. 

Dat komt door de verslavende werking van adrenaline en dopamine.

Je lichaam maakt adrenaline aan als het denkt in gevaar te zijn. Het komt vrij doordat je overlevingsdrang wordt geactiveerd. Je kunt sneller reageren, je wordt alerter. Fysiek gezien stijg je boven je zelf uit. Dat is best een lekker gevoel.

Nu is het zo dat ons lichaam en ons hoofd niet synchroon reageren. Dat komt doordat informatie op verschillende delen in ons brein binnenkomt. Ons brein zorgt voor een fysiek emotionele reactie via ons lichaam en een cognitieve reactie. Ons lichaam kan dus iets als bedreigend ervaren (en adrenaline aanmaken) terwijl we weten dat het ons niet ter plekke bedreigt.

Een verstoring in het basis proces van ons bedrijf komt over als een bedreiging. We noemen het niet voor niets “brandje”. Dus ook ons systeem is er op gericht eerst het brandje te blussen. We maken adrenaline aan waardoor we het gevoel ervaren boven ons (fysieke lichaam) uit te stijgen. Dat geeft een kick. En we worden direct gestimuleerd een volgend brandje te blussen. Een volgende kick te krijgen.

Gelijkertijd waarderen anderen het als jij het brandje hebt geblust. Ook al vind je dat niet zo interessant, je lichaam maakt wel dopamine aan waardoor jij je goed voelt. Kortom, op twee manieren krijgt je (lichaam) een kick ervaring waar je wel meer van wilt.

Voor je het weet, speelt er onbewust een dynamiek in jou die gericht is op brandjes blussen. Daardoor kom je niet zo makkelijk toe aan zaken die heel belangrijk zijn, maar niet zo “bedreigend”. 

Omdat ons lichaam hier een belangrijke rol in speelt, is het een fact of life. Het is er en zal blijven. Als je je meer bewust bent van deze dynamiek, kun je je leven wel zo organiseren dat je minder dicht op brandjes zit. Een beproefd middel is om voor zaken die niet brandend zijn maar wel belangrijk voor je eigen ontwikkeling, de tijd te nemen op een plek die jou niet aanspant, maar juist ontspant. 

Heb je ook van die suddervragen waar je niet makkelijk aan toekomt maar wel bepalend zijn, dan nodig ik je graag uit voor een 24 uursessie bij mij in Friesland.

-